Home  |  Vantastic  |  Tyrkisk Van  |  Opdræt  |  Killinger  | Avlskatte  |  Udstillinger  |  Medlemsservice  |  Formularer  |  Links


V
A
N
T
A
S
T
I
C

 

Når mor har blodtype B

Hvis en hunkat føder killinger med anden blodtype end sin egen, kan naturligt forekommende antistoffer mod denne blodtype overføres til killingerne via mælken.

Neonatal Isoerytrolyse ses, hvor en hunkat med blodtype B føder killinger med blodtype A eller AB. Alloantistoffet anti-A antistof kan overføres med kolostrum (råmælk), der er den første mælk, hunkatten producerer efter fødslen. Denne råmælk er fyldt med næringsstoffer og "gode" antistoffer, der skal beskytte killingerne mod infektioner i de første levemåneder. Killingernes tarm er "åben" for disse antistoffer de første 24 timer efter fødslen. Er man derfor bekendt med killingeforældrenes blodtyper, kan Neonatal Isoerytrolyse undgås ved at hindre killingerne i at sutte mælk fra hunkatten det første døgn efter fødslen. Hvis killingerne uheldigvis får overført alloantistoffer fra kolostrum, opstår symptomer som sløvhed, gulsot og eventuelt brunfarvet urin.

Rita med sin operationsdragt (købt hos dyrlægen)

Killingerne bliver oftest syge kort efter fødslen, og overlever oftest kun i 2 til 3 dage efter de kliniske symptomer har vist sig.

 

Det er vigtigt at killingen får råmælk indenfor få timer efter fødslen (perioden med størst dødelighed hos kæledyr). Råmælken indeholder udover næringsstoffer, vigtige antistoffer som beskytter killingen mod forskellige sygdomme. Råmælken er specielt rig på antistoffer, som absorberes fra killingens tarm direkte ind i killingens kredsløb. killingens tarm er kun passabel for disse antistoffer i få timer efter fødslen, derfor er råmælken så vigtig i begyndelsen.

Det er dog her det kan blive fatalt for Killinger der har en mor med blodtype B!
Det kan også være problematisk at få behovet dækket i følgende tilfælde: førstegangsfødende, gammel eller svag moder, utilstrækkelig mængde kolostrum, stort antal killinger i kuldet, brystbetændelse.
Råmælkserstatningen gives også når killinger er svage af følgende årsager: svag sutterefleks, lille størrelse, lang og svær fødsel etc.

ColoBoost Pet

 

ColoBoost Pet er et rent natur produkt.

BRUGSANVISNING
Kom 4 g= 1 måleske COLOBOOST Pet i sutteflasken, som straks fyldes med 60 ml håndvarmt vand. (måleske og sutteflaske forefindes i kassen) Opløsningen er holdbar i 24 timer
Første dosis: så hurtigt som muligt efter fødslen
Anden dosis: 8 timer senere
Tredje dosis: 24 timer efter fødslen (denne dosis undlades, da killingerne nu skal begynde og sutte hos moderen)

NB. modermælks erstatning, kan ikke gives i stedet for COLOBOOST (Råmælk), de indeholder ikke kolostrum.

KMR

 

KMR modermælkserstatning

KMR modermælkserstatning er videnskabeligt fremstillet, så den i energi (kalorier) og i sammensætning af aminosyrer, mineraler og vitaminer ligner hunkattens mælk mest muligt. Den gives I mellemtiderne mellem ColoBoost og indtil moderen overtager fodringen af killingerne efter 24 timer.
 Mælkeerstatning til killinger vil sørge for, at de ikke er sultne, og at de får den næring de behøver for at vokse og blive sunde katte.
Mælkeerstatningen indeholder sunde ingredienser som proteiner, kulhydrater, vitaminer og mineraler.
 

Fremgangsmåde

Ca. et par timer efter første dosis Coloboost pet gives KMR mælke erstatning. KMR gives med ca. 2-3 timers mellemrum (når killingerne er urolige og søger efter moderkillingens dievorter). Når der er gået 8 timer efter første dosis Coloboost gives Anden dosis Coloboost og igen herefter gives KMR med 2-3 timers mellemrum.

Vej killingerne på en digital vægt efter hver fodring, så du kan holde øje med om de tager på.

Når der er gået 24 timer tages operationsdragten af moderen og killingerne lægges til hos moderen.

 

Et eksempel på et sådan forløb

Killing født kl. 16.47 vægt 100g

Kl. 19.20 gives Coloboost 2ml.
Kl. 21.30
gives KMR 2ml.
Kl. 24.00
gives KMR 2ml.
Kl. 02.30
gives Coloboost 2ml.
Kl. 05.30
gives KMR 2ml. Vægt: 124g
Kl. 08.00
gives KMR 2ml.
Kl. 10.15
gives KMR 2ml.
Kl. 13.00 gives KMR 2ml.
Kl. 16:00
lægges killingerne til hos deres mor. 
På 2 døgn vejede denne killing 139g.

Moderens mælkekirtler kan på dette tidspunkt være meget spændte, Vær opmærksom på at moderkatten kan få brystbetændelse! Så kan du få lov til det, så hjælp med at massere dievorterne og forsøg så vidt muligt at skabe passage.

Derefter skal killingerne og deres moder have så meget ro som muligt, lad derfor killingerne være det næste døgn inden du vejer dem igen.
 

Sådan “ammes” en Nyfødt killing med Coloboost pet og KMR-mælk erstatning

Engangssprøjte

En helt lille nyfødt killing kan være svær at give flaske. Jeg foretrækker at bruge en engangssprøjte, som skoldes efter hver fodring.

Det kan være en god ide, at lave en portion svarende til 2,5 ml. gange med det antal killinger der er født pr. gang.
På den måde er det hurtigt og nemt at fodre ”på samlebånd”, når en killing er spist af, fyldes en ny sprøjte og der er klar til næste killing.

Nyfødte killinger spiser ml 1,5-2,5 ml med 2-3 timers mellemrum.

Hele portionen kan laves i en beholder, hvor det kan holdes håndlunt og der kan fyldes op fra.

Hold engangssprøjten i højre hånd, og læg venstre hånd bag om killingens hoved, så din tommelfinger og pegefinger rører ganske let ved killingens mundvige. Berøringen får normalt killinger til at åbne munden, rulle tungen som et kræmmerhus rundt om sutten og begynde at sutte mælken i sig. Sørg for, at holde sprøjten sådan, at killingen ikke sluger luft sammen med mælken. Helt undgå, at killingen får luft i maven, kan man ikke altid, så når måltidet er overstået, er det klogt at lade killingen “bøvse” ved at holde den i opret stilling ind mod brystet ganske som med babyer.

Sweeties by Venezuela


 

Sweeties By TurkishDelight Venezuela

CatZahle’z Bluish Althea, Calico Nougat og Creamy Cocio
født 10. juni 2012.

 

 

 

 

 

Skrevet af Heidi Zahle