Home  |  Vantastic  |  Tyrkisk Van  |  Opdræt  |  Killinger  | Avlskatte  |  Udstillinger  |  Medlemsservice  |  Formularer  |  Links


V
A
N
T
A
S
T
I
C

 

En personlig beretning om en kattemor med blodtype B

 

CatZahle’z katteri er et lille nystartet opdræt. Jeg fik mit første kuld 10. Juni 2012. Jeg havde købt den fineste lille hunkilling, en Sort Tortie og oddeyed en helt igennem skøn pige med de flotteste aftegninger. Jeg var fra start ikke helt sikker på om jeg ville opdrætte, men bestemte mig for, at sådan skulle det være, det måtte prøves. TurkishDelight Venezuela, herhjemme og i daglig tale RITA, trivedes godt sammen med vores hankastrat Hugo og jeg fik mere og mere lyst til at kigge efter en avlshan jeg kunne bruge. Jeg fik lavet en aftale med Hanny og Bengt fra Sverige som har den skønneste creme han med blå øjne. Da vi nåede påsken 2012 var Rita så meget i løb, at vi tog en hurtig beslutning og kørte hende til Sverige. Parringen gik som den skulle og 3 dage efter kunne jeg hente Rita i Vaggeryd og dernæst bare vente.

Rita med sin operationsdragt (købt hos dyrlægen)


Rita fik taget en blodprøve, lidt ved en tilfældighed under hendes graviditet. Faktisk mest sådan bare for en sikkerheds skyld! Det skulle vise sig at være rigtig heldigt, da Rita viste sig at have blodtype B! og da hun var parret med en hankat med blodtype A, ville hun få blodtype A (AB) killinger. Jeg må indrømme at jeg blev noget chokeret og meget ked af det, og kunne næsten ikke overskue konsekvenserne af dette og havde jeg vidst det på forhånd ville jeg ikke have avlet på hende. Men Rita var drægtig og beviset var på det scanningsbillede jeg havde med hjem fra dyrehospitalet den dag. Jeg talte flere gange med min dyrlæge, samt andre opdrættere og efterhånden som tiden nærmede sig til en fødsel blev jeg mere rolig. Jeg undersøgte alt hvad jeg skulle være forberedt på og købte det ind som skulle bruges. Udover det sædvanlige der skal være klar til en killingefødsel, en fødekasse, håndklæder, en saks, osv, havde jeg indkøbt en operationsdragt som Rita skulle have på lige inden fødslen, denne skulle dække for hendes dievorter de første 24 timer. Derudover de mælkeprodukter jeg havde valgt at bruge som erstatning for Ritas evne til at amme i starten.

Dragten fik Rita på og af flere gange op til fødslen, så hun kunne vænne sig til den. Da fødslen en søndag morgen begyndte med veer, fik Rita sin dragt på og lå hele søndagen i vores seng med veer og hun veg ikke fra min side og hentede mig igen, hvis jeg gik på toilet eller skulle have noget at spise/drikke. Da Ritas presseveer startede ca. kl. 16. Krængede jeg dragten lidt op af maven, så den ikke kom i vejen for fødslen. Da Rita uden problemer havde født 3 fine killinger og vasket dem rene trak jeg dragten helt ned igen, så killingerne nu ikke kunne komme til hendes dievorter. Rita hyggede, nussede og vaskede sine killinger indtil kl. ca. 19, der var killingerne begyndt at være meget søgende og jeg gav dem deres første flaske (ColoBoost) hvorpå de igen kom ned til deres mor. Rita brød sig ikke om, at jeg tog hendes killinger og jeg var nød til en ad gangen og bære dem ud af rummet og flaske dem i et andet rum. Ingen tvivl om at det frustrede Rita, men der var ingen vej udenom og efterhånden som jeg havde prøvet et par gange med flasken gik det hurtigt og jeg kunne flaske alle 3 killinger på ca. 20 min. Og så var der ro igen i den lille fødekasse. Under hele forløbet holdt jeg øje med at killingerne ikke fik møvet sig ind til en dievorte og roste og snakkede beroligende med Rita. Killingerne blev kun taget op for at få mad og jeg forsøgte så vidt muligt at skabe ro omkring den lille familie.

TurkishDelight Venezuela

Da der var gået 24 timer blev familien flyttet til et andet rum og Rita fik sin dragt af. Jeg fik besøg af en tidligere opdrætter som forsikrede mig at alt var som det skulle være, hun hjalp Rita med at få lidt gang i dievorterne ved at massere de hårde vorter og få passage i mælkegangen. Efter meget kort tid havde Rita helt styr på det og ammede sine killinger selv. Jeg valgte at få blodtypetestet alle 3 killinger da de var 8 uger og alle 3 har blodtype A.

Alle 3 killinger var og blev sunde og raske og er i dag solgt videre til andre opdrættere. Og de 3 killinge piger skal bruges til både opdræt og udstilling.

I det følgende har jeg beskrevet fremgangsmåde og mælke erstatningprodukter mere udførligt.

 

Skrevet af Heidi Zahle